Yazı: ORMANLAR DA BAKIM İSTER

Tüm dünyayı etkisi altına alan salgın, hepimize doğa hakkında düşünmek için fırsat verdi. Doğadan, bizden ayrı bir şeymiş gibi bahsettiğimiz ve yaşadığımız “modern” dünyamızın farkına vardık. Oysa biz doğanın parçasıydık. Biz olmadan doğa olurdu da, ya doğa olmadan biz… Tüm insanlık olarak doğa ile kurduğumuz ilişkiyi yeniden tanımlama ve tasarlamaya ihtiyacımız var.

Mesela en son ne zaman bir ormana gittiniz, bir ağacın gölgesinde oturdunuz, sırtınızı gövdesine yaslayıp dallarındaki kuşları dinlediniz? En son ne zaman ormanlar hakkında düşündünüz?

Gelin o zaman birlikte düşünelim.

ORMANLAR ÖMÜR UZATIYOR

Bir ekolojik sistem olan ormanlar yeryüzünün temel taşlarından. Ormanlar toprağı, yaban hayatı koruyor, iklim ve su rejimini düzenliyor, biyolojik çeşitliliğe ev sahipliği yapıyor. Özellikle şehir yaşamının getirdiği pek çok dezavantaj ormanlar sayesinde aşılabiliyor. Şehir ormanlarının hava kirliliğini azalttığı, şehir sıcaklıklarını düzenlediği ve hatta insan ömürlerini uzattığı ölçülebilen gerçeklerden.

İnsan nüfusunun hızlı artışı, kentleşme, köyden kente göç, sanayileşme gibi sebeplerden ormanlar, koruyup kollamamız ve bakıp onarmamız gereken dünya varlıklarımız haline geldi. Orman bakımları ormancıların üzerinde en çok durdukları konulardan. Ormanların sürdürülebilir olması ancak teknik ormancılık çalışmaları ile mümkün. Orman bakımının ana amacı ormanı dış etkilere karşı dayanıklı hale getirmek, kaliteli ürün elde etmek, gençleştirmeye hazırlamak ve ideal orman formunu oluşturmak.

ORMAN BAKIMLARI

Doğal ya da yapay yolla kurulmuş her orman bakım istiyor. Gençlik bakımı, sıklık bakımı, budama, aralama, ışıklandırma, alt tesis bakımları ormanlara can veriyor.

Ormanların gençlik bakımı, gelişme seyrini sürekli izleyerek ormanların istenilen amaca uygun yetişmesini sağlıyor. Gençliğin zararlılardan korunması, zarar görmüş fertlerin çıkarılması, sık, doğal gençliklerin seyreltilmesi, karışımın düzenlenmesi, boğma tehlikesinin önlenmesi, ot çapalama, tamamlama, azmanlarla mücadele ile genç ormanlar gün gün boylanıyorlar.

Sıklık bakımı, orman içinde istikbal vadeden ağaçları belirlemek, kolayca bulunur duruma getirmek, yerleri itibariyle rahatlatmak, ışık ve hava ihtiyacını sağlamak, karışım söz konusu ise işletme amacına uygun düzenlemek amacıyla yapılıyor. Sıklık bakımlarının en etkin şekilde ve zamanında yapılması için bakım patikaları açılıyor. Ayrıca orman varlığımızın sürdürülebilirliğini tehdit eden böcekler ve zararlılarla mücadele ediliyor. Doğaya zarar vermemek adına mekanik, biyolojik mücadele yöntemleri uygulanıyor.

Budama ile ağaç kalitesi ve kozalak verimi artırılıyor.  Aralama ile ağaçların kendi aralarındaki mücadeleye aktif müdahaleler yapılıyor.  Işıklandırma ile çap artımını hızlandırıp kısa zamanda kalın çaplı gövdeler elde ediliyor.

ARTAN ORMAN VARLIĞIMIZ

Bakımlar sayesinde ormanların verim gücünden en iyi şekilde yararlanılıyor, orman varlığımız artıyor. Doğaya yakın ormancılık çalışmaları ile orman bakımı ile güçlü, güvenli, stabil ve çok çeşitli orman formlarına kuruluyor.

Gördüğünüz her ormanda hem doğanın hem de ormancılık alanında çalışan herkesin büyük emeği var. Orman Genel Müdürlüğü, ormancılar ve orman ürünleri endüstrisinin çalışmaları sayesinde Türkiye orman varlığı geçmişten günümüze hızla artıyor.

Hepimize düşen ise korumak, kollamak, orman ve doğa sevgisini çocuklarımıza aşılamak. Unutmayalım; yaşamak için ormanları yaşatmak zorundayız!

‘ via Starwood – 03 Temmuz 2020 ‘

MOBİLYALARINIZI ESKİTEREK YENİLEYİN